Lerend Nederland in gesprek met Rob Cuperus, Opportunity Maker at Goodwin, voorheen programmamanager Stichting A+O Metaalelektro, waarmee wij samen verschillende onderwijsprogramma’s hebben ontwikkeld voor verschillende ROC’s, samen met het regionale bedrijfsleven door het gehele land.

Hoe zou het zijn als de werkkracht in je bedrijf, de mensen die er werken, direct vertaald kan worden in geld, werkkapitaal dus. Duurzaam kapitaal waar je op elk moment over beschikt en dat op elk moment voor je bedrijf werkt en dus optimaal waarde levert aan je klanten en voor je organisatie.

Nieuwsgierig naar een proven concept, over hoe vakmanschap in organisaties verder te ontwikkelen?

Bedrijven en organisaties zetten mensen in om producten en diensten te maken en te leveren aan hun klanten. Klanten betalen hiervoor omdat die producten en diensten voor hen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Mensen produceren dus waarde voor de klanten die ze bedienen en voor het bedrijf of de organisatie waar ze werken. Hoe doen ze dat?

Er zijn 3 factoren die bepalend zijn voor de waarde-creatie door mensen: Hoofd, Hart en Handen.

  • Het Hoofd, omvat de kennis die mensen gebruiken, talenten die ze hebben en de ideeën waar mensen aan werken.
  • Het Hart biedt onder andere plaats aan de passie van mensen, dat zijn de dingen waar ze voor gaan en de dingen die ze goed kunnen. Het Hart geeft energie als mensen werken in hun passie en kracht, het Hart kost energie als mensen niet in hun kracht werken aan dingen die ze niet leuk vinden.
  • De Handen doen het werk. Handen staan voor vakmanschap en ambacht. Handen maken de producten (en diensten) die door anderen (collega’s, vrienden, klanten) gewaardeerd worden. Handen maken de producten en diensten waar mensen trots op zijn!

Succesvolle – en hoogwaardige producten en diensten maken lukt alleen als die 3 factoren in evenwicht zijn. Mensen moeten op elk van die factoren uitgedaagd worden om optimale resultaten te behalen, iets dat in veel (werk)situaties niet het geval is. Een beter evenwicht hier leidt tot meer waarde creatie en dus tot meer Werkkapitaal.

Werkkapitaal laten groeien

Mensen die in hun kracht werken, hun talenten en vakmanschap volledig kunnen benutten en hun eigen ideeën en creativiteit toe passen in hun werk leveren meer – en betere resultaten. Zij bereiken evenwicht in Hoofd, Hart en Handen en creëren meer waarde, voor zichzelf, voor anderen en voor het bedrijf waar ze werken en ze hebben meer plezier in hun werk, de funfactor groeit.

In je kracht werken is besmettelijk, je verbindt je talent en vakmanschap met dat van anderen, je deelt je ideeën met anderen om nog betere ideeën (en betere resultaten) te realiseren. Mensen in hun kracht werken beter samen in teams die beter presteren.

Mensen die betere resultaten bereiken, teams die vakmanschap en ideeën met elkaar verbinden en zo betere producten maken en waar mensen met veel plezier werken zijn duurzaam Werkkapitaal voor de bedrijven waar ze werken.

Mensen laten groeien

Mensen laten groeien betekent helpen om talenten en vakmanschap beter te benutten, creativiteit stimuleren en nieuwe ideeën laten ontstaan. Wij leren vakmensen hun creativiteit optimaal te gebruiken in hun leven en hun werk. Wij leren mensen om hun belangrijkste ‘kapitaal’ te benutten. Voor zichzelf en voor het bedrijf of de organisatie waar ze werken. Kapitaal waarmee vakmensen op elk moment en in elke situatie waarde creëren en dus geld kan verdienen.

Organisaties laten groeien

Wij leren mensen om talent en vakmanschap te verbinden met anderen om de beste resultaten (meer waarde) te realiseren. Op die manier leveren mensen in een organisatie veel meer waarde dan de optelsom van de individuele kwaliteiten. Daarbij werken vakmensen met meer plezier, sneller, flexibeler en met beter resultaat.