In de veranderende wereld waarin veel organisaties verkeren, zijn veel organisaties op zoek naar richting, focus en betekenisgeving en een kompas om langs te navigeren.

Hoe behoudt je als organisatie grip op de sturing en regie in een wereld die snel veranderd?

Inleiding

De wereld waarin ondernemingen bestaan is bijzonder complex en gecompliceerd. Door de snelheid van de digitalisering ontstaan nieuwe mogelijkheden voor ondernemingen, maar staan tegelijkertijd de huidige business en verdienmodellen ter discussie. Hoe overleef je als onderneming in de snel veranderende wereld? Door het gebruik van verschillende concepten kan de werkelijkheid nog enigszins beheersbaar worden gemaakt. Het systeemdenken is zo’n concept, ook wel systeemleer of systeemtheorie genoemd. Tijdens deze introductie maakt u kennis met de basisbeginselen van systeemdenken en leert u deze toe te passen op uw eigen onderneming.

Bent u gereed voor de toekomst?

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor directeuren, managers, ondernemers, innovatiemanagers en bestuurders die bezig zijn met organisatieontwikkeling en het ontplooien van eigen medewerkers en open staan om een ontdekkingsreis te willen starten.

Programma

Tijdens de masterclass staat de metafoor van ‘de ontdekkingsreis en ontdekkingsreiziger centraal’. Wij werken in verschillende rondes aan het verkennen en uitwerken van het thema, onderwerp. Naast een kennismaking en ophalen van de leer- en ontwikkelvragen staan wij stil bij het ‘delen van kennis’, doen wij inspiratie op aan de hand van ‘best practices  en lessons learned’ uit bestaande voorbeelden en gaan wij zelf aan de slag met de opgedane inzichten om deze toe te passen op de eigen situatie. Het programma is praktisch van aard en u gaat naar huis met handvatten die u direct kunt toepassen in uw eigen omgeving.

Ter voorbereiding op de masterclass vragen wij u enige voorbereidingsopdrachten te maken gericht op uw eigen organisatie, casuïstiek.

Aansluitend het programma is het mogelijk om met uw eigen organisatie of met ketenpartners een innovatiegroep te starten die verder werkt aan de eigen situatie en werkt aan een eigen implementatie/actieplan.

Inhoud

Tijdens de masterclass komende de volgende vragen aan bod:

 • Hoe ziet de eigen landkaart eruit?
 • Wat is de wereld waarin wij opereren?
 • Wat kunnen we leren van het ‘universum’?
 • Verkennen van onze eigen mentale modellen en referentiekader;
 • Hoe het (innerlijk & moreel) kompas te hanteren?
 • Navigeren door het landschap?
 • Hoe bouwen aan een logboek, reisverslag?
 • Hebben wij alle instrumenten in onze rugzak o.a. zaklamp?
 • Compartimenteren en Cascaderen, onze werkweek, reisduur, tijdshorizon
 • De logica tussen gedrag en structuur (kenniscreatie)
 • Het steady State, black Box en Out of the Box (innovatie)
 • Stellen wij een metromap samen (stratenboek) voor uw persoonlijke situatie

Door wie

Het programma zal worden verzorgd door: Onno-Hans Noteboom, initiatiefnemer van Lerend Nederland.

Uw investering

Uw bijdrage aan deze introductiemasterclass bedraagt 695 euro per persoon exclusief 21% BTW. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, frisdrank en een lichte diner. U krijgt achteraf de uitwerking van de bijeenkomst toegestuurd. Elke tweede medewerker van dezelfde organisatie ontvangt 30% korting.

Twee weken voor aanvang van de masterclass zullen wij u op de hoogte stellen, bij voldoende deelname, van het doorgaan van de masterclass en ontvangt u de laatste informatie en voorbereidingsopdrachten (inbreng eigen casuïstiek) voor de bijeenkomst.

Groepsgrootte: vanaf 6 tot maximaal 12 personen. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, dus schrijf u snel in. Heeft u vragen over deze masterclass neem contact op via het contactformulier.

Opmerkingen

Deze introductie masterclass is een onderdeel van een complete leerlijn en omvat een open-inschrijving. Dit heeft tot voordeel dat u kennis kunt maken met meerdere deelnemers van andere organisaties die met hetzelfde vraagstuk rondlopen. Deze masterclass bestaat uit meerdere modules (leerlijn) die betrekking hebben op het succesvol inzetten van strategie in bedrijven en organisaties. Elke masterclass kan los gevolgd worden en is ook als in-company (maatwerk) voor uw eigen organisatie beschikbaar.

Inschrijven?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.